“Een grappige film over moeilijke onderwerpen”

Liefdesperikelen, euthanasie en racisme: het zijn niet bepaald opbeurende onderwerpen. Toch wist Tom Naegels ze te verwerken in zijn populaire boek Los. Nu wil Jan Verheyen hetzelfde proberen met zijn bioscoopadaptatie. "Een zoveelste saaie themafilm, daar heeft niemand iets aan", zegt de regisseur.

Het zijn drukke dagen voor Jan Verheyen, voormalig VTM-directeur en regisseur van succesvolle Vlaamse films als Team Spirit en Buitenspel. Binnen enkele weken verschijnt zijn nieuwste telg Vermist in de zalen en bovendien beginnen binnenkort de opnames van Los, zijn grote doek-bewerking van het gelijknamige boek van Tom Naegels. In deze autobiografische roman vertelt Naegels over zijn jaren als journalist in het Antwerpse, de moeilijke relatie met zijn steeds zuurdere opa en zijn relatieproblemen. "Los moet een grappige film over moeilijke onderwerpen worden", vertelt Verheyen. "Het boek sprak me onmiddellijk aan, maar ik zag eerst niet hoe ik het moest verfilmen. Het mocht vooral geen saaie themafilm worden. Toen producenten Erwin Provoost en Peter Bouckaert me vertelden over het script van Bram Renders, ging de bal echter aan het rollen. Hij was er namelijk in geslaagd om de serieuze onderwerpen van Toms verhaal in een droogkomisch jasje te steken."

Moeilijke casting

Een tweede moeilijke opdracht was het casten van het Tom-personage. "Er waren twee mogelijke pistes", aldus Verheyen. "Gaan we voor iemand die op hem lijkt – want veel mensen weten hoe Naegels eruitziet – of laten we dat idee varen?" Uiteindelijk werd het de tweede optie. "Maar we moesten wel iemand vinden met dezelfde aaibaarheidsfactor, gedrevenheid en open kijk op de wereld. Bovendien wilden we iemand die geen enorme bagage met zich meedroeg, iemand die het publiek nog kon verrassen." Zo kwam men uit bij

Pepijn Caudron, die vooral op de planken naam maakte. Jonas, Toms collega en beste vriend, wordt gespeeld Koen De Graeve, ook al een bekende naam in de theaterwereld en de lollige café-uitbater in het recente Dagen zonder lief. "Ik ken mijn plaats als geen ander.", vertelt De Graeve, "Ik zal dus ook hier voor de komische noot zorgen!" Sofie Van Moll, actrice, Ketnet-wrapper en Bart Peeters' co-presentatrice van De bedenkers, kruipt in de huid van Tinne, de vrouw met wie Tom al een tijdje samenwoont. "Tinne is een fantastische vrouw.", aldus Van Moll, "Je kan simpelweg niet begrijpen waarom Tom haar in de steek laat!"

Toms liefdesperikelen beginnen wanneer hij tijdens een opdracht voor de krant op een inburgeringcursus belandt. Daar ontmoet hij de Pakistaanse Nadia met wie hij al gauw iets begint. "Voor die rol zijn we het ver gaan zoeken", vertelt Verheyen. "Peter Bouckaert ontmoette de van origine Marokkaanse Sana Mouziane in Montreal, waar Peters vorige film Ben X in de prijzen viel."

"Ik ben ongelooflijk blij met dit project", voegt Mouziane toe in het Engels. "Alleen blijkt Nederlands leren moeilijker dan verwacht."

Ali Ouhada, een andere figuur die Tom tegen het lijf loopt tijdens één van zijn reportages, wordt gespeeld door stand-upcomedian Youssef El Mousaoui. "Jan vroeg me of ik een Marokkaan kon spelen", vertelt de Comedy Casino-ster. "Ik antwoordde dat dat wel moest lukken."

Rechtse zak

De cast wordt aangevuld door twee Verheyen-oudgedienden: Jaak Van Assche en Stany Crets. De Alles moet weg-acteurs spelen respectievelijk Toms opa en baas. "Jan vraagt me alleen maar als hij een rechtse zak nodig heeft", lacht Van Assche. "Bij mij heeft men vooral niet aan typecasting gedaan", grapt Crets. "Want mijn personage is allesbehalve sympathiek."

Tom Naegels sluit de persconferentie af: "Ik moet mijn woorden wikken en wegen. Alles wat ik zeg kan immers tegen me gebruikt worden (lacht). Ik vond het idee dat men mijn boek wou verfilmen aanvankelijk compleet absurd. Niet omdat het onmogelijk leek, maar omdat het me verbaasde dat iemand interesse toonde in mijn verhaal. Over het script van Bram Renders ben ik in ieder geval ontzettend tevreden. Hij heeft mijn zwaarwichtige verhaallijnen verwerkt in een romantische komedie. Chapeau!"

Steven TUFFIN

Alle Boeken