Blog

“Nieuw België, een migratiegeschiedenis” blijft maar lof toegezwaaid krijgen. De jury van de Boon, de nieuwe grote Vlaamse literatuurprijs, plaatste het op zijn longlist van de 15 beste boeken van 2021, fictie en non-fictie samen. In de lijst van de 5 beste non-fictieboeken van het jaar, samengesteld door De Standaard en 14 onafhankelijke boekhandels, belandde het op plaats 4. Toen de redacteurs van Knack hun boekenlijstjes indienden, noemden vier redacteurs Nieuw België bij hun twee of drie favorieten. Walter Pauli: “Voor mij zonder discussie het beste ‘Vlaamse’ non-fictieboek van vorig jaar.” Michel Vandersmissen: “Naegels op zijn best.” Nu komt daar weer een nominatie bij. De nieuwe grote non-fictieprijs, “Het Belangrijkste Boek van het Jaar”, plaatste Naegels’ migratiegeschiedenis in zijn longlist met 15 titels. Op 22 september wordt de winnaar bekend gemaakt.

Meer lezen...

Het thema van De Warmste Week is ‘kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen’. Het is een slimme, maar ook bedrieglijke manier om de angel uit polariserende kwesties te halen. (Verschenen in De Standaard van 4 december 2021.)

Meer lezen...

De war on woke begint zorgwekkend te worden, schrijft Tom Naegels. Er wordt een vijand gecreëerd die dezelfde rol moet vervullen als extreemrechts of het islamisme. (Uit De Standaard van 23 oktober 2021.)

Meer lezen...

Het VTM-programma Ik wil een kind is helemaal geen brug te ver, schrijft Tom Naegels. Het past bij de waarden en de tradities van onze cultuur. (Verschenen in De Standaard van 9 oktober 2021.)

Meer lezen...

De antivaxers zijn nu de derde groep, na de radicale moslims en de kiezers van Vlaams Belang, die zich weigert aan te passen aan de dominante cultuur. Uit die gelijkenis valt iets te leren. (Verschenen in De Standaard van 25 september 2021.)

Meer lezen...

In het politieke debat worden antivaxers, 9/11-truthers en andere complotdenkers uitgelachen, omdat ze hun alternatieve verhaal verkiezen boven dat van de experts. Maar in de populaire cultuur wordt dat type net verheerlijkt. (Verschenen in De Standaard van 11 september 2021.)

Meer lezen...

In het journalistieke jaaroverzicht van 2020 van De Standaard, blikt Tom Naegels terug op de berichtgeving over George Floyd en de Black Lives Matter-protesten. (Verschenen in De Standaard van 2 januari 2021.)

Meer lezen...

Nu er alweer een nieuwe generatie koketteert met de nazi’s, heeft het geen zin om radicaal-rechts te blijven zien als verdwaalde schapen die met de juiste strategie weer bij de kudde kunnen worden gebracht, schrijft Tom Naegels. (Verschenen in De Standaard van 28 november 2020.)

Meer lezen...

Zonder terreur zou een Mohammedcartoon vandaag wellicht even passé zijn als andere grappen over religie, schrijft Tom Naegels. Terreur houdt in stand wat het wil bestrijden. (Verschenen in De Standaard van 31 oktober 2020.)

Meer lezen...

Is de woke-beweging onverdraagzaam, of kan de elite niet om met tegenspraak? (Verschenen in De Standaard van 11 juli 2020.)

Meer lezen...