Blog

Tom Naegels, winnaar van de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar, brengt zijn bejubelde en bekroonde boek naar het theater.

Meer lezen...

“Nieuw België, een migratiegeschiedenis” is de winnaar van de eerste editie van de “Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar”, die wordt uitgereikt aan een non-fictieboek ‘dat je nu moet lezen om deze tijd te begrijpen’. De jury loofde Naegels’ ‘kritische, empathische, en nooit vooringenomen blik.’ ‘Naegels schreef een grondig geresearcht, meeslepend verteld en prachtig uitgegeven boek dat ook buiten “Nieuw België” brede weerklank verdient.’ Eerder was Nieuw België al genomineerd voor de Boon literatuurprijs en de Confituur literatuurprijs.

Meer lezen...

Beschaafde heren als Siegfried Bracke en Jean-Pierre Rondas moeten zich rekenschap geven van de griezelige onzin die verschijnt op Doorbraak, een site waaraan zij geloofwaardigheid verlenen, schrijft Tom Naegels. (Column, verschenen in De Standaard van 3 september 2022.)

Meer lezen...

De oostelijke en westelijke EU-landen groeien cultureel uit elkaar, schrijft Tom Naegels. Daar houden we beter rekening mee als we over de toetreding van Oekraïne nadenken. (Column, verschenen in De Standaard van 25 juni 2022.)

Meer lezen...

Het is verbijsterend, schrijft Tom Naegels, hoe snel mentale gezondheid een mainstream gespreksonderwerp geworden is. Dat heeft ook politieke gevolgen. (Column, verschenen in De Standaard van 30 april 2022.)

Meer lezen...

De oorlog in Oekraïne dwingt westerse radicaal-rechtse nationalisten tot een existentiële zelfbevraging, schrijft Tom Naegels. (Column, verschenen in De Standaard van 19 maart 2022.)

Meer lezen...

Het thema van De Warmste Week is ‘kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen’. Het is een slimme, maar ook bedrieglijke manier om de angel uit polariserende kwesties te halen. (Verschenen in De Standaard van 4 december 2021.)

Meer lezen...

De war on woke begint zorgwekkend te worden, schrijft Tom Naegels. Er wordt een vijand gecreëerd die dezelfde rol moet vervullen als extreemrechts of het islamisme. (Uit De Standaard van 23 oktober 2021.)

Meer lezen...

Het VTM-programma Ik wil een kind is helemaal geen brug te ver, schrijft Tom Naegels. Het past bij de waarden en de tradities van onze cultuur. (Verschenen in De Standaard van 9 oktober 2021.)

Meer lezen...

De antivaxers zijn nu de derde groep, na de radicale moslims en de kiezers van Vlaams Belang, die zich weigert aan te passen aan de dominante cultuur. Uit die gelijkenis valt iets te leren. (Verschenen in De Standaard van 25 september 2021.)

Meer lezen...