Blog

Tom Naegels, winnaar van de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar, brengt zijn bejubelde en bekroonde boek naar het theater.

Meer lezen...

Op zijn veertiende was Tom Naegels stichter-voorzitter van het Anti Macho Comité. Tegelijk viel hij als een blok voor heavy metal, een karikatuur van viriele mannelijkheid. In dit zomer-essay voor De Standaard, verschenen op 22 juli 2023, onderzoekt hij meer dan dertig jaar later die schijnbare tegenstelling.

Meer lezen...

Merkwaardig aan het aanhoudende succes van Vlaams Belang is dat het plaatsvindt in een cultuur die onstuitbaar in progressieve richting evolueert. Uit De Standaard van 20 mei 2023

Meer lezen...

Mark Elchardus heeft zich in zijn laatste boek verpopt tot partizaan in de cultuuroorlog. De blik van de socioloog heeft hij al lang niet meer. (Column, uit De Standaard van 25 februari 2023.)

Meer lezen...

De Nederlandse schrijver Pim Lammers kreeg doodsbedreigingen van conser­vatieve activisten. De klassieke reactie daarop is: ‘De vrijheid is in gevaar! In fictie kan alles, en het tegenovergestelde ook!’ Maar dat is onzin. (Column, uit De Standaard van 11 februari 2023.)

Meer lezen...

Landen waar de burgers een sterker bewustzijn hebben van de eigen ­geschiedenis, hebben dezelfde problemen als wij. Klopt het dan wel dat ‘weten waar we vandaan komen’ ons weerbaarder maakt? (Column, uit De Standaard van 14 januari 2023.)

Meer lezen...

De nostalgie van jonge mensen naar de Zillion verbijstert. Was dit niet de generatie die genoeg had van die toxische mannelijkheid? (Column, uit De Standaard van 29 oktober 2022.)

Meer lezen...

“Nieuw België, een migratiegeschiedenis” is de winnaar van de eerste editie van de “Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar”, die wordt uitgereikt aan een non-fictieboek ‘dat je nu moet lezen om deze tijd te begrijpen’. De jury loofde Naegels’ ‘kritische, empathische, en nooit vooringenomen blik.’ ‘Naegels schreef een grondig geresearcht, meeslepend verteld en prachtig uitgegeven boek dat ook buiten “Nieuw België” brede weerklank verdient.’ Eerder was Nieuw België al genomineerd voor de Boon literatuurprijs en de Confituur literatuurprijs.

Meer lezen...

Beschaafde heren als Siegfried Bracke en Jean-Pierre Rondas moeten zich rekenschap geven van de griezelige onzin die verschijnt op Doorbraak, een site waaraan zij geloofwaardigheid verlenen, schrijft Tom Naegels. (Column, verschenen in De Standaard van 3 september 2022.)

Meer lezen...

De oostelijke en westelijke EU-landen groeien cultureel uit elkaar, schrijft Tom Naegels. Daar houden we beter rekening mee als we over de toetreding van Oekraïne nadenken. (Column, verschenen in De Standaard van 25 juni 2022.)

Meer lezen...