Nieuw België op het podium

Tom Naegels, winnaar van de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar, brengt zijn bejubelde en bekroonde boek naar het theater.

 

Ik was zestien op Zwarte Zondag. Sindsdien heb ik nooit anders geweten dan dat er wel ergens een discussie gaande is over een onderwerp dat met migratie te maken heeft: over racisme, over de islam, over “onze identiteit”, over terreur, over woke, over extreemrechts…

 

Ik heb mij dertig jaar lang gesmeten in die discussies. Maar toen was het op. Ik was moe. Ik was leeg. Ik wilde een stap opzij zetten. Ik wilde begrijpen hoe het kàn, dat dit land zo veranderd is. Wat is ons overkomen?  

 

In Nieuw België neemt Tom Naegels ons mee door veertig jaar Belgische geschiedenis, van de Bevrijding tot die zondag in november 1991, toen hij op televisie het Vlaams Blok zag doorbreken. Hij bewerkte zijn bejubelde boek Nieuw België. Een migratiegeschiedenis – winnaar van de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar, genomineerd voor de Boon literatuurprijs en de Confituur-prijs van de onafhankelijke boekhandel – tot een levendige theatertekst. Begeleid door sprekende en geestige beeldfragmenten, beantwoordt hij zijn eigen vraag: wat is ons overkomen?

 

‘Nieuw België’ van Tom Naegels is een magnum opus dat de blik op ons land voorgoed zal veranderen – Humo

 

Een must-read – Knack

 

SPEELLIJST

 

29 september 2023. Het Volkshuis, Wilrijk. Klik hier voor informatie en tickets.

 

10 oktober 2023. GC De Volkskring, Lede. Klik hier voor informatie en tickets.

 

11 oktober 2023. Bibliotheek Sint-Pieters-Leeuw (geen theaterlezing). Klik hier voor informatie en tickets.

 

13 oktober 2023. Cultuurhuis De Zeepziederij, Bree. Klik hier voor informatie en tickets.

 

17 oktober 2023. OC Polderbos, De Pinte. Klik hier voor informatie en tickets.

 

26 oktober 2023. Cultuurhuis Merelbeke. Klik hier voor informatie en tickets.