“Hij vraagt me alleen als hij een rechtse zak nodig heeft”

ANTWERPEN – Liefdesperikelen, euthanasie en racisme: het zijn niet bepaald opbeurende onderwerpen. "'Los' moet een grappige film over moeilijke onderwerpen worden", zei Jan Verheyen gisteren. Op een persconferentie stelde hij de acteurs voor die zijn filmbewerking van Tom Naegels' gelijknamige roman tot leven moeten wekken.

Het zijn drukke dagen voor Jan Verheyen, regisseur van succesvolle Vlaamse films als 'Team Spirit' en 'Buitenspel'. Binnen enkele weken verschijnt zijn nieuwste telg 'Vermist' in de zalen en bovendien beginnen binnenkort de opnames van 'Los', zijn grotedoekbewerking van het gelijknamige boek van Tom Naegels. In de autobiografische roman vertelt de auteur over zijn jaren als journalist, de moeilijke relatie met zijn steeds zuurdere opa en zijn relatieproblemen.

Jan Verheyen: "Het boek sprak me onmiddellijk aan, maar ik zag eerst niet hoe ik het moest verfilmen. Toen producenten Erwin Provoost en Peter Bouckaert me vertelden over het script van Bram Renders, ging de bal echter aan het rollen. Hij was er namelijk in geslaagd om de serieuze onderwerpen van Toms verhaal in een droogkomisch jasje te steken."

Open kijk

Tom Naegels: "Ik vond het idee dat men mijn boek wou verfilmen aanvankelijk compleet absurd. Niet omdat het onmogelijk leek, maar omdat het me verbaasde dat iemand interesse toonde in mijn verhaal. Over het script van Bram Renders ben ik in ieder geval ontzettend tevreden."

Een tweede moeilijke opdracht was het casten van het Tom-personage. Jan Verheyen: "We moesten wel iemand vinden met dezelfde aaibaarheidsfactor, gedrevenheid en open kijk op de wereld. Bovendien wilden we iemand die het publiek nog kon verrassen." Zo kwam Verheyen uit bij Pepijn Caudron, die vooral op de planken naam maakte. Jonas, Toms collega en beste vriend, wordt gespeeld Koen De Graeve, de lollige café-uitbater in het recente 'Dagen zonder lief'. Sofie Van Moll, Bart Peeters' copresentatrice in 'De bedenkers', kruipt in de huid van Tinne, de vrouw waarmee Tom al een tijdje samenwoont.

Toms liefdesperikelen beginnen wanneer hij tijdens een opdracht op een inburgeringcursus belandt. Daar ontmoet hij de Pakistaanse Nadia met wie hij al gauw iets begint. Die rol wordt gespeeld door de van origine Marokkaanse Sana Mouziane. "Ik ben ongelooflijk blij met dit project", zegt ze in het Engels. "Alleen blijkt Nederlands leren moeilijker dan verwacht." Ali Ouhada, een andere figuur die Tom tegen het lijf loopt tijdens één van zijn reportages, wordt gespeeld door stand-upcomedian Youssef El Mousaoui.

De cast wordt aangevuld door twee Verheyen-oudgedienden: Jaak Van Assche en Stany Crets. De 'Alles moet weg'-acteurs spelen respectievelijk Toms opa en baas. "Jan vraagt me alleen maar als hij een rechtse zak nodig heeft", lacht Van Assche. "Bij mij hebben ze vooral niet aan typecasting gedaan", grapt Crets. "Want mijn personage is allesbehalve sympathiek."

'Los' komt op 19 maart 2008 in de bioscoop.

Steven TUFFIN

 

Alle Boeken