“Ik ben Tom Naegels…”

Pepijn Caudron zal de hoofdrol spelen in Los, de verfilming van het gelijknamige boek van Tom Naegels. "Ik zie veel gelijkenissen tussen Tom en mij", zegt de 32-jarige acteur en muzikant. De film komt uit in het voorjaar van 2008.

Pepijn Caudron aarzelde niet, toen productiehuis MMG hem belde voor de auditie. "Ik heb vooral theater gedaan tot nu toe, maar door mijn rol in Kinderen van Dewindt had ik goesting gekregen om meer met de camera te werken. Je mag ook gewoon blij zijn dat je zo'n aanbieding krijgt. In Vlaanderen zijn filmrollen niet dik gezaaid."

Pepijn vindt Los een "straf" boek, "omdat het een lichte toon heeft, en toch over zware thema's gaat. Ik denk dat dat wel iets is wat Jan Verheyen (de regisseur, red.) in zijn film zal willen doortrekken."

In het boek zijn er snel gezegd drie verhaallijnen: de euthanasie van Toms grootvader, de rellen in Borgerhout en Toms relatie met een Pakistaans meisje. Of de film die alledrie volgt? "De film legt andere accenten, en dat is logisch. Je moet je materiaal plooien naar het medium. Het is geen verfilming van, maar een film naar het boek van Tom."

Tom Naegels speelt zelf de hoofdrol in zijn boek. Wordt Pepijn even Tom dan? "De film begint wel zo. Ik kom in beeld en ik zeg: 'Ik ben Tom Naegels'. Het is gek, want we hebben mekaar nooit ontmoet. Ik ben benieuwd, hij lijkt me een sappige kerel. Jan Verheyen heeft al gezegd dat ik hem niet moet proberen te imiteren, maar ik denk toch dat ik ga letten op tics en zo. En meepakken wat ik kan gebruiken."

Toen hij het boek las, herkende Pepijn een en ander. "Verbazend veel zelfs", zegt hij. "Opgroeien als linkse jongen en vaststellen dat de migrantenwereld toch ver van je bed staat bijvoorbeeld, of stomme dingen als in de auto naar Eminem luisteren."

De opnames zijn voor half oktober, in het voorjaar van 2008 komt de film uit. Tot het zover is, heeft Pepijn opdrachten zat. "Ik maak de muziek voor een voorstelling van Abattoir Fermé en ik sta in Hamlet in HetPaleis. Voor die voorstelling heb ik trouwens ook de muziek gemaakt."

Op televisievlak is het stil. Pepijn speelde in het verleden mee in Kinderen van Dewindt en De Kotmadam, maar aan dat laatste wordt hij niet graag herinnerd. "Ze blijven me maar ambeteren met die heruitzendingen, ronduit genant." (lacht)

Eefje RAMPART

Alle Boeken