Tom Naegels publiceert acht boeken in één jaar
ANTWERPEN Schrijver Tom Naegels (29) presenteerde dit weekend zijn achtste boek. Niet uit zijn carrière, maar van de voorbije twaalf maanden. Iets wat geen enkele schrijver in Vlaanderen hem nadoet. Ook al staat zijn naam meestal niet op de flap, Naegels schreef boeken over de tv-reeks 'Witse', vruchtbaarheidsproblemen, of het levensverhaal van Gilles De Bilde. In totaal goed voor meer dan 1.600 pagina's in één jaar tijd. Hoe hij het doet? «Zitten en tikken. Soms begin ik om halfvijf 's ochtends en stop ik pas om middernacht. Als een fabriekje.» Maar echt trots is hij enkel op zijn nieuwe roman 'Los'. «Tuurlijk droom ik ervan dat ook een boek met mijn eigen naam op in de toptien belandt.»
Dimitri ANTONISSEN
Antwerpenaar Naegels schreef zoveel boeken de voorbije twaalf maanden dat ze zelfs niet meer op zijn boekenrek passen. «Want ik krijg van de uitgever van elk boek enkele tientallen exemplaren. En zoveel vrienden met vruchtbaarheidsproblemen of De Bilde-fans ken ik niet. Ik heb kartonnen dozen vol met mijn boeken. Gelukkig maakt mijn vader met de exemplaren die overblijven cadeaupakketten voor zijn vrienden.» Soms lijkt het zelfs alsof Naegels zich een beetje schaamt voor zijn «veelschrijverij». Op bijna alle boeken ontbreek zijn naam. En die van Witse ondertekende hij als «Barbara Hofmann.» «Het heeft alleen met duidelijkheid te maken. Die boeken schrijf ik in opdracht. Ik doe wat de uitgever vraagt, maar verder heb ik er weinig mee te maken. Het is het boek van Gilles De Bilde, of van die vruchtbaarheidsexpert. Ik schrijf ze enkel tot een leesbaar geheel.»
Topsnelheid
Ook uitgevers weten ondertussen dat Naegels sneller schrijft dan zijn schaduw. «Het boek dat ik maakte over 175 jaar België moest op drie weken af zijn. En in de maanden voor de boekenbeurs was ik aan drie boeken tegelijkertijd bezig. Op 'topsnelheid' haal ik tien pagina's per dag. Dat doen niet veel schrijvers in Vlaanderen me na. Maar ik moét ook wel. Per boek verdien ik ongeveer een gemiddeld maandloon. Ik heb die opdrachten nodig. Van mijn romans alleen kan ik niet leven.»
Maar dat verandert misschien. Dit weekend stelde hij zijn roman 'Los' voor. De reacties zijn lovend en dit keer staat zijn eigen naam wél op de flap. «Het is een héél persoonlijk boek. Over de dood van mijn grootvader, een stukgelopen relatie en de rellen in Borgerhout. Ik heb het moeten schrijven tussen alle andere opdrachten door. Soms was het vloeken als ik aan mijn eigen roman wilde werken, maar nog één van de andere zeven moest afmaken. Het boek van De Bilde heeft in de toptien gestaan. Net als dat van 'Hoezo?' (nvdr: het populair wetenschappelijk VRT-programma) vorig jaar. Het zou mooi zijn als dat met 'Los' ook gebeurt. Misschien schrijf ik volgend jaar dan 'maar' drie boeken.»
Ruim 1.600 bladzijden in 12 maanden
'Aspe was hier' (175 blz.)
'Buik op kinderslot' (271 blz.)
'Wandelgids Antwerpen Boekenstad' (180 blz.)
'Gilles: mijn verhaal' (150 blz.)
'Grenzeloze liefde' (288 blz.)
'Witse' (175 blz.)
'O dierbaar België' (190 blz.)
'Los' (183 blz.)