«’Los’ wordt grappige film over serieuze thema’s»

Jan Verheyen verfilmt roman Antwerpse schrijver Tom Naegels

Over twee weken starten in Antwerpen de opnames van de nieuwste film van Jan Verheyen. 'Los' vertelt het verhaal van Tom Naegels, een journalist die graag schrijver wil worden, verliefd wordt op een Pakistaans meisje en tegelijk zijn grootvader ziet aftakelen en sterven. Dat allemaal met de rellen op de Turnhoutsebaan op de achtergrond. «Het verhaal gaat over serieuze thema's, maar toch willen we van 'Los' een film vol humor maken. Het zal in hoofdzaak een romantische komedie worden», zegt regisseur Jan Verheyen. Naast hoofdacteur Pepijn Caudron (die Tom Naegels vertolkt), spelen onder meer Sofie Van Moll, Jaak Van Assche en Stany Crets mee. 'Los', komt in maart volgend jaar in de bioscoop.

Wim WILRI

Van 15 oktober tot eind november vormt Antwerpen het decor van de nieuwste film van Jan Verheyen. Dat wordt geen zoveelste «Team Spirit», maar een 'kleinere' film over het multiculturele, relaties, euthanasie en Idool. «Ik heb zelf lang gedacht dat het boek van Tom Naegels onverfilmbaar was, maar dankzij het doordachte scenario van Bram Renders zijn we er toch in geslaagd om hier een mooie film uit te puren. Het is een verhaal dat voor iedereen herkenbaar zal zijn», belooft Jan Verheyen.

Stad is personage

«Met 'Los' wil ik de kijker hetzelfde gevoel geven als een racistische mop. Die kunnen ook heel grappig zijn, maar je weet niet goed of je er wel hartelijk om mag lachen.» De stad Antwerpen is, net als Tom Naegels, een personage in de film. «Ze zal heel herkenbaar in beeld komen. Antwerpen is de stad waarin Tom leeft, werkt en waar allerlei spanningen tussen de gemeenschappen ontstaan», zegt Verheyen.

In het boek van Tom Naegels culmineert dat laatste in de rellen op de Turnhoutsebaan, met de AEL van Abou Jahjah op het voorplan. «Die rellen hebben echt mythische proporties aangenomen», vindt Verheyen. «Ik ben in de archieven van ATV en VTM gedoken, en ik zat steeds te wachten tot wanneer 'het' nu ging komen…. Niet dus, het zijn eerder opstootjes.» Die opstootjes zullen ook in de film te zien zijn.

Driekoningenstraat

«We gaan niet filmen op de Turnhoutsebaan zelf. Dat is in de praktijk moeilijk realiseerbaar. Er rijdt namelijk een tram in die straat, en die kunnen we niet een hele dag omleiden. De 'rellenscène' zal waarschijnlijk in de Berchemse Driekoningenstraat worden opgenomen. Daarover zijn we nog aan het onderhandelen met het Antwerpse stadsbestuur.» Abou Jahjah heet in de film overigens niet Jahjah. «Dat zou de film te veel dateren, en dat wil ik juist vermijden», argumenteert Verheyen.

Auteur Tom Naegels zelf is alvast in de wolken met de verfilming van zijn roman. «Ik had nooit gedacht dat zo'n persoonlijk boek als 'Los' ooit verfilmd zou worden. Hoewel de Tom Naegels van de film meer van mij verschilt dan die van het boek, is het een man met wie ik nog wel een glas wil gaan drinken. Het scenario is boeiend, grappig en hartverwarmend. Ik kijk benieuwd uit naar de film.»

 

Alle Boeken