Walschapprijs voor Tom Naegels

Naegels Walschapprijs.jpg
Tom Naegels, gelauwerd voor zijn roman ,,over Bompa en Borgerhout''.
© An Nelissen

De Literatuurprijs Gerard Walschap eist een plaatsje op in letterenland. Tom Naegels wint met ,,Los''.
Met een defilé van genomineerden en vroegere winnaars werd de prijs gisteren uitgereikt in de Bourla in Antwerpen, in een decor van Jan Van Riet.

Tom Naegels (Los) en Annelies Verbeke (Slaap!) waren als enige Vlaamse romanschrijvers genomineerd voor de vierde editie. De overige kanshebbers waren de Nederlandse auteurs Désanne van Brederode, Marja Brouwers, Stephan Enter, Jan Fontijn, Pieter Waterdrinker en Tommy Wieringa.

Juryvoorzitter Georges Wildemeersch prees Tom Naegels omdat hij de actualiteit niet schuwt en zich ver van pasklare antwoorden houdt. Hij noemde Los een ,,hoogstpersoonlijk, authentiek en levensecht boek over Borgerhout, Bompa en Abou Jahjah.''

Los is de derde roman van Tom Naegels, voormalig journalist van Het Laatste Nieuws en vast columnist van deze krant. In een ongecompliceerde taal vertelt hij het autobiografische verhaal van een naar de dood hunkerende grootvader, een onmogelijke Pakistaanse liefde en rassenrellen in Borgerhout.

De tweejaarlijkse Literatuurprijs Gerard Walschap werd in 1998 voor het eerst uitgeschreven bij de honderdste verjaardag van Gerard Walschap. De onderscheiding heette toen nog Seghers Literatuurprijs, naar de belangrijkste sponsor. Het technologiebedrijf Seghers Engineering uit Willebroek ging in 2002 failliet. Sindsdien wordt de prijs bekostigd en uitgereikt door de gemeente Londerzeel, waar het geboortehuis van Gerard Walschap staat.

Sinds Behoud de Begeerte zich achter de prijsuitreiking schaart, is een opvallende zoektocht naar profilering merkbaar. De Gerard Walschap Literatuurprijs wil zich ergens tussen de Debuutprijs en de Gouden Uil positioneren. In de geest van Walschap, die de Vlaamse literatuur uit de schaduw van de kerktoren wilde halen, is het de bedoeling om jonge schrijvers aan te moedigen en nieuwe krachten te promoten. De winnaar mag maximaal vier boeken, in het genre van verhalend proza, op zijn naam staan hebben.

De vorige laureaten waren Erwin Mortier (Marcel, 1999), Josse De Pauw (Werk, 2001) en Ilja Leonard Pfeijffer (Rupert, 2003).

(gvds)

Alle Boeken