Het is ver gekomen als liberalen al naar China moeten verwijzen, om hun weerzin van politiek actieve burgers te ventileren. 'Er kan in Vlaanderen geen infrastructuurwerk klein of groot worden gepland worden of er rijst verzet van een of andere actiegroep', sakkert Luc Van der Kelen in Het Laatste Nieuws, na een lichte lunch met Dirk Van Mechelen. 'In China staat zo'n brug er binnen het jaar.'
Kijk, als Van der Kelen gelijk heeft, dan zeggen we het ook. In China, daar gaan de dingen vooruit. Willen ze daar een stuwdam? Dan zétten ze een stuwdam. Moet er daarvoor een hele stad verhuizen? Dan verhuist die hele stad. Ze gaan daar op een eigen manier om met kritische burgers, actiecomités of senior writers van de grootste krant van het land, die al twintig jaar lang elke dag in hun eentje verzet aantekenen tegen beslissingen van de overheid.
Enfin. Je lacht wat af met die Lange Wapper. De kwelgeest naar wie het viaduct genoemd werd, had het zich niet mooier kunnen dromen. De beste van de afgelopen week kwam van Gazet van Antwerpen. Die had zondag snelsnel een enquête gehouden onder de bezoekers van haar site. Met daarin drie vragen: 'Bent u voor een referendum in oktober?' (ja/nee), 'Is het goed dat er een bouwaanvraag ingediend is?' (ja/nee) en 'Mocht u nu moeten kiezen, zou u dan voor of tegen de Lange Wapper stemmen?' (ja/nee)
Ah, onze media, ze blijven je verbazen. Net als je dacht dat het niet onnozeler kon: bám. Onzinnige internetenquêtes, die doet iedereen, ook al weten we dat ze zonder waarde zijn. Maar onzinnige enquêtes met absurde vragen – daar is Gazet van Antwerpen haar concurrenten weer nét dat stapje voor. Let op mijn woorden: die laatste vraag gaat school maken. Bij Doe de Stemtest hebben ze zich al voor het hoofd geslagen: dat wíj daar niet opgekomen zijn! 'Bent u voor het openhouden van de kerncentrales, of vindt u dat er moet gezocht worden naar alternatieve energiebronnen?' (ja/nee) 'Hoe kunnen we geweld op het openbaar vervoer aanpakken?' (ja/nee) 'Op welke partij hebt u bij de vorige Vlaamse verkiezingen gestemd?' (ja/nee)
En toch zet de krant de resultaten van die kolder groot op haar voorpagina: '60 procent kiest vóór Lange Wapper', terwijl ze zelf heel goed wisten dat er iets mis was met hun vraagstelling, want in de krant werd die raprap geherformuleerd. En toch neemt Het Journaal op Eén die cijfers over: 'Zo'n 60 procent van de Antwerpenaars is voorstander van een Oosterweelverbinding mét de Lange Wapperbrug. Dat blijkt althans uit een internetenquête van Gazet van Antwerpen, waar bijna 1.400 mensen aan deelnamen.' Terwijl ze bij de VRT ook heel goed wisten dat er een probleem was met de vraagstelling, want de helft van hun journalisten zit op Facebook, en daar werd er meer dan één grap over de 'peiling' gemaakt.
Hoofdredacteur Pascal Kerkhove: 'We weten dat dit geen wetenschappelijk onderbouwde enquête was, maar dat hebben we ook nooit beweerd.' Soms staat een mens zo versteld van wat hij leest, dat hij er spontaan van gaat giechelen.
Ondertussen begint de woede ook bij mij te broeien. Ik heb de Oosterweeldiscussie altijd van een afstand gevolgd, ervan overtuigd dat ze te technisch was om een oordeel over te vellen. Maar wat ik deze week aan argumenten heb gehoord. Je hoeft geen ingenieur te zijn om te weten dat die bedoeld zijn om ons, Antwerpenaars, buitenspel te zetten.
Eén. Natuurlijk is het zo dat, in een democratie, de verkozen ministers uiteindelijk de beslissing nemen, en niet de burgers zelf. En dat wij die ministers dan maar moeten wegstemmen, eens in de vier jaar, als we vinden dat ze ons niet vertegenwoordigen. Maar als dat je invulling is van democratie – en het is niet alleen die van de regering, maar ook van Van der Kelen en Yves Desmet, tegen zijn eigen redactionele lijn in – waarom maak je ons dan lekker met inspraakrondes, referenda en bijkomende studies? Had dan tien jaar geleden al gezegd: wij zijn verkozen, wij beslissen, punt. Zoals ze in China hadden gedaan.
Twee. Waarom zou de rest van Vlaanderen mee moeten beslissen of er in onze stad een tunnel of een viaduct komt? Het enige wat de rest van Vlaanderen aanbelangt, is dat ze niet meer in de file staan. Beide trajecten garanderen dat.
Tenzij ze in Kapellen graag een dubbeldeksautosnelweg boven hun villa's hebben. Hey. Wij zullen hen niet tegenhouden. Burgemeester Dirk Van Mechelen: waar wacht u eigenlijk op? Het is een prachtige brug hoor. Helemaal wit en blinkend.
Wij zullen er in het weekend naar komen kijken. Met de fiets.