Carl Decaluwé is het beest

Ik vind het alvast een uitstekend plan van Bart De Wever, om iedereen die zich verliest in hysterische vergelijkingen, een klacht bij het Centrum aan zijn been te lappen. Te beginnen met Tony Mary, die sinds zijn open brief van drie weken geleden de pedalen helemaal verloren is. Toen zag hij de nazi's nog oprukken omdat hij in een Gents restaurant aangesproken was op zijn Frans. Deze week heeft hij een nieuw visioen gehad, waarin hij Hitler zelve zag verschijnen in mensengedaante. En dan nog die van Carl Decaluwé.

"Laten we een kat een kat noemen", aldus Mary in De Morgen. "Al vier jaar lang zorgen Carl Decaluwé en zijn maatje Jurgen Verstrepen voor een sfeer zoals in het Duitsland van 1932. Wat me het meest schokte, was toen Bart Caron een argumentatie wou ontwikkelen en Decaluwé meteen begon te roepen in de beste hitleriaanse traditie: (met luide stem) ‘Gij zoudt beter zwijgen, gij! Gij zijt betrokken partij! Gij zit hier alleen uw voorzitter Bettina Geysen te verdedigen!'"

Het is algemeen bekend dat Hitler op het toppunt van zijn drift afschuwelijke dingen kon roepen, zoals: "Gij zoudt beter zwijgen gij." En we weten allemaal waar dat toe geleid heeft: miljoenen en miljoenen onschuldigen, die nu inderdaad voor eeuwig zwijgen… Maar niettemin: Carl Decaluwé? De man van de gratis visverloven? Een wereldoorlog? Ik weet dat ook de Führer een onooglijk mannetje was, in wie niemand zulk een destructieve kracht had vermoed. Maar toch.

Gelukkig is er nog Geert Bourgeois. Die kan overnemen, als Decaluwé een keer moe is van het genocides plannen. Mary: "Die Bourgeois is dus zogezegd onze Vlaamse ambassadeur in het buitenland. Ik las nog een opiniestuk van zijn hand. Het ging over het taaleigen karakter van Vlaanderen. Vervang taaleigen door volkseigen en je hebt al een groot stuk van Mein Kampf."

Ik begin stilaan te denken dat we het verbod op negationisme moeten afschaffen. En vervangen door een plìcht tot negationisme. Hitler heeft nooit bestaan, de Holocaust heeft nooit plaatsgevonden, de hele Tweede Wereldoorlog was een door de carnavalisten van Sint Truiden gefabriceerde fabel om hun zwarte kas te spekken, dus alsjeblief, zoek iets ànders om mee te schermen als je wil zeggen dat je de ludieke campagne van Hilde Crevits rond groene energie maar ondermaats vond.

Laat ons een voorbeeld nemen aan de Afrikanen. Die liggen dezer dagen in de knoop met Robert Mugabe. Laat ons – gewoon voor de duur van deze discussie – aannemen dat Mugabe een kwalijker type politicus is dan, zeg, Carl Decaluwé. Dat hij, meer dan Geert Bourgeois, uit het hout gesneden is waarvan men gewetenloze dictators maakt. En dat het dus correcter is, zij het nog steeds incorrect, om Mugabe met Hitler te vergelijken. Niettemin: met wié vergeleek Desmond Tutu deze week de president van Zimbabwe? "Mugabe is de nieuwe Frankenstein. Hij is gemuteerd in iets ongelooflijks."

Frankenstein! Maar dat is leuk! Een fictief personage is sowieso minder geladen dan een echt monster, van wie sommige slachtoffers nog leven. Bovendien is dit speels, verrassend en toch raak: Mugabe was ooit een verzetsheld voor wie je respect moest hebben, nu is hij gemuteerd naar een monster, dat enkel nog schrik aanjaagt.

En ja, natuurlijk vergist Tutu zich. Frankenstein is de naam van de uitvinder, niet van zijn monster. En dat is geen mutant maar een tot leven gewekt lijk. Dat weten we allemaal wel. En toch kunnen Tony Mary, Le Soir, de Walen en de pompeuze Vlamingen die bij elke zin met het woord ‘eigen' erin echo's uit Mein Kampf horen, veel van Tutu leren: kies een figuur die je afschuw voldoende duidelijk maakt, maar zoek iets origineels, iets passends, iets waardoor je publiek niet geërgerd afhaakt.

Moeilijk kan dat niet zijn. De populaire cultuur krioelt van dergelijke figuren. Vind je Bart De Wever een obese, griezelige man met als verborgen agenda de vernietiging van al wat ons lief is? Noem hem The Penguin! Is Geert Bourgeois de vleesgeworden mediocriteit, het toonbeeld van burgerlijke bekrompenheid? Dat is Jacob Cats! Is Tony Mary de gewetenloze zakenman, die de complexen over zijn kleine gestalte compenseert met dictatoriaal gedrag? Aanschouw Krimson! En als je écht denkt dat de Vlaamse politici aansturen op een fascistisch regime, met aan het hoofd een bloeddorstige psychopaat die de Walen het liefst tot slaven maakt: waarom dan niet gekozen voor Voldemort en zijn Death Eaters? Wedden dat er meer mensen Harry Potter gelezen hebben dan Mein Kampf?

Niet alleen zou ons debat er lolliger op worden. Bovendien zouden we af zijn van al die klachten over en weer. Je ziet ze al jammeren: "Ik word gedemoniseerd! Ze noemen me The Penguin..." Geen rechter die dàt ooit serieus neemt.