Een De Weverke doen

KARINE en Rebecca? Wat is dát voor een onnozele codenaam? Als je dan toch twee jaar werkt aan een ultrageheim docufictieproject dat zelfs Jeannine Wauthy uit Blankenberge, trouw lezersbrievenschrijfster bij Het Laatste Nieuws , een hele nacht heeft doen woelen en zuchten in haar bed van de stress, kies dan toch voor iets coolers. Desert Fox ofzo. Night Hawk . Condoleezza and her four bouncing boobies . Nee: Karine en Rebecca. Hoe heten de volgende geheime RTBF-projecten? Johny en Janine? Charles en Eddy?

Mensen doen rare dingen als ze overstuur zijn. Volgens de premier is hij woensdagavond overstélpt door paniektelefoontjes. Zou u dat nu doen, als u in paniek bent: naar de premier bellen? Denken die mensen dat, als er écht een revolutie aan de gang zou zijn, Verhofstadt met een oortelefoontje in het callcenter gaat zitten om iedereen persoonlijk geruststellend toe te spreken: ,,Blijf kalm, mevrouw Wauthy. Neem u een pilleke. Ge kent mij toch? Morgen is de koning terug en bengelen die landverraders aan de hoogste boom.'' Anderen, zo lees ik, waren al beginnen hamsteren. Om halfnegen 's avonds? Op een woensdag? Zijn de Carrefours in Wallonië dan zo laat open? En ik die dacht dat ze daar vanaf de middag tot de volgende dag elf uur siësta hielden. Of hebben de nachtwinkels gouden zaken gedaan? Overigens: denken die hamsteraars echt dat een oorlog tussen Vlaanderen en Wallonië tot voedselschaarste zal leiden? Wij halen boter uit Nederland, de Walen Pumpernickel uit Duitsland, en we kunnen vechten tot in de eeuwigheid. Leuk. Krijgen wij ook blauwhelmen.

De RTBF had, volgens een Vlaamse aanwezige in het debat achteraf, 'een De Weverke' gedaan: ,,een goed idee dat achteraf een serieuze inschattingsfout blijkt te zijn'' (DS 15 december) . Leuk gevonden, maar de inschattings- en interpretatiefouten bij de politici logen er ook niet om. Yves Leterme legde de schuld bij de PS, die volgens hem dit soort uitzendingen maar al te graag ziet komen: ,,Er is een collusie tussen de journalisten van Le Soir en de RTBF. Di Rupo en Onkelinx zijn verantwoordelijk voor het klimaat waarin zij werken. Hun simplismen leiden tot dit soort uitzendingen.'' (De Morgen 15 december) Vreemd, want het waren vooral PS'ers die hun afkeer uitschreeuwden. Laurette Onkelinx vond de uitzending ,,onaanvaardbaar'', André Flahaut noemde ze ,,weerzinwekkend, niet te tolereren en schandalig''. (Leterme had het ook al over ,,wansmakelijk''. Een mens vraagt zich af welke woorden deze politici gebruiken als er op een dag 24 platgereden katten op hun oprit liggen.)

Even vreemd deed Pieter De Crem, die in de Kamer naar gewoonte een hink-stap-sprong verder ging, en er meteen ,,een manoeuvre'' van Guy Verhofstadt in zag ,,om zichzelf in een beter daglicht te kunnen plaatsen''. Alain Gerlache, directeur televisie van de RTBF, is immers diens oud-woordvoerder. Begot, een complot! Misschien moet De Crem eens duidelijker uitleggen op welke manier Verhofstadt hierdoor in een beter daglicht komt te staan. We hebben het hier over een valse nieuwsuitzending, handelend over een revolutie die de premier de facto zou ontzetten uit zijn functie – een uitzending die paniek doet uitbreken onder het volk dat hij regeert, zijn regering op stelten zet, en hem verplicht om vanaf nu overal waar hij komt, uit te leggen dat zijn land wel degelijk nog steeds bestaat. De enige plek waar dat vandaag als beter daglicht geldt, is de poolcirkel.

Een laatste rare reactie kwam van Boudewijn Bouckaert. Die schreef gisteren in deze krant: ,,Volgens politiek correcte politici en journalisten mag men blijkbaar alleen grappen uithalen en beledigingen uitkramen over bepaalde onderwerpen zoals de paus, de katholieke kerk, Vlaams Belang, Jean-Marie Dedecker, George Bush, enzovoort. Maar als humor en fratsenmakerij betrekking heeft op het heilige huisje België en zijn nationaliteitenprobleem, dan moet stijve ernst primeren." (Alleen daarom wil ik dat Vlaanderen onafhankelijk wordt: omdat we dan allemaal vaker woorden als 'fratsenmakerij' zullen gebruiken.) Beweert hij nu dat de RTBF een bolwerk is van politieke incorrectheid? Dat het een vrije, onafhankelijke zender is, die weigert de belangen van de macht te dienen? De Jean-Marie Dedecker van de Belgische media? Als ik me niet vergis, is Bouckaert daarmee net ingegaan tegen een van de pijlers van zijn eigen beweging. De tuchtprocedure is vast al ingezet: ,,Boudewijn, ge gaat het nu honderd keer herhalen: de RTBF is een rood nest, een rood nest, een rood nest''

Wat een hysterie. We moeten de RTBF gewoon dezelfde poets bakken. En het dan vergeten. Morgen in het VRT-journaal, een korte nieuwsflash (niet overdreven lang, zo belangrijk is het niet): Wallonië is er niet meer. Er groeit daar alleen nog een groot bos. Niet dat we het ooit anders hebben geweten.