Fukkerdefuk

Dus als het een beetje meezit zal er binnen drie weken op het internet een filmpje te zien zijn dat verkondigt dat de islam een fascistische religie is. En daar wordt iedereen dan opgewonden over. Waarom eigenlijk? Wat heeft Fitna, behalve een beleefdere titel, dat Fuck islam and fuck all religions niet heeft? Dat staat al sinds 12 juli op YouTube en kreeg meer dan 64,000 bezoekers, zonder dat er een haan naar kraaide. Wat heeft het meer dan Islamic fascism will be defeated (niet zo populair, 3000 bezoekers) of Religion of peace, hmmm (1700)? Wat heeft het meer dan Islamic fascism of Why we will not submit to islam? En laat ons niet vergeten: wat heeft Fitna, dat het zou kunnen concurreren met zijn grote voorbeeld, Ayaan Hirsi Ali's Submission, met meer dan 300,000 hits gespreid over verschillende postings de absolute klassieker in het genre?

Er staan duizenden van dat soort filmpjes op het net. Tik op YouTube ‘islam' en ‘fascism' in, en je krijgt 428 hits. ‘Islam' en ‘nazi': 669. ‘Fuck islam': 529. Eén na één tonen ze knullig gemonteerde beelden van aanslagen, onthoofdingen, stenigingen, ophangingen, brandende vlaggen, trainingskampen, met fatwa's strooiende imams, vrouwen in burka en boze mannen met baarden. En da's dan YouTube alleen: als u er geen genoeg van kan krijgen, dan is er SayNoToIslam.com, terrorismawareness.org, jihadwatch.org, westernresistance.com, of de site met de meest cynische naam: thereligionofpeace.com. Schrijf u in voor de Islamo-fascism awareness week! Neem deel aan de massale sit-in! Organiseer een schrijf-ze-buiten-actie, om Westerse leiders bewust te maken van de gevaren der islamisering. Lees één van de duizenden boeken over het onderwerp. Lees een van het triljard opiniestukken. En als u er dan nog geen genoeg van heeft: schrijf u in op een forum. Om het even welk. Desnoods dat van deze krant. Dat de islam gelijk staat aan fascisme, is een topic op elke derde pagina van het internet.

En dan zijn er mensen boos omdat er één Nederlander is die dat ook vindt? En omdat die één filmpje extra gaat posten? Zelfs als je argumenteert dat dit anders is, omdat het om een parlementslid gaat, klopt het niet: er zijn veel Europese parlementsleden die dergelijke standpunten verwoorden. Wat heeft Geert Wilders dat Filip De Man niet heeft? Je zou er haast jaloers van worden: het zijn altijd de Nederlanders die bedreigd worden! Dat zijn Vlamingen hé: goeie ideeën, maar als het erom gaat je internationaal te verkopen…

Het doet pijn, maar ik kon Wilders wel begrijpen, toen die Balkenende een lafaard noemde. Als de reacties op je woorden erger zijn dan de woorden zelf, dan past het niet meer om die woorden te veroordelen. Zeker, alles wat Wilders tot dusver over de islam gezegd heeft, vind ik overtrokken, opjuttend, dom, obsessief, zelfs extremistisch. Maar als de reactie erop is dat hij met de dood bedreigd wordt, ja dat er àndere Nederlanders zouden kunnen sterven die die hele Wilders van haar noch pluim kennen en het misschien totaal oneens zijn met zijn standpunt, dan is er meer mis met zij die zo reageren, dan met Wilders zelf.

En Wilders is daar niet verantwoordelijk voor. Ook al wist hij wat de reacties zouden zijn, dan nog is hij niet verantwoordelijk. Als we dat aanvaarden, dan is het einde zoek. Dan zijn abortusactivisten verantwoordelijk als artsen vermoord worden door extremistische christenen. Dan is iedereen die meegewerkt heeft aan de Oslo-akkoorden verantwoordelijk voor de moord op Rabin. Dan is de democratische oppositie in Afrikaanse dictaturen verantwoordelijk voor het oppakken en folteren van haar aanhangers en sympathisanten. Dan is Salman Rushdie verantwoordelijk voor de moord op zijn vertalers.

Niet dat ik Wilders wil vergelijken met die nobele en moedige voorvechters. Da's net de miserie met die polarisatie: dat je je gedwongen voelt om mensen te verdedigen die je het liefst zou afmaken. (Figùùrlijk Geert, figuurlijk.) Een dikke merci aan de boze baarden: nu moet ik iemands recht verdedigen om te beledigen, terwijl ik het over-en-weer beledigen net een van de grootste problemen vindt in het huidige debat.

Het enige waar ik op kan hopen, is dat Wilders' film nog wat meer tijd nodig heeft om afgewerkt te geraken. Dan is alle commotie voorbij, nog voor hij te zien is. Als de vlaggen opgebrand zijn, de stemmen schor geschreeuwd, de boycots een beetje vergeten, en Wilders komt dàn pas met zijn filmpje op het internet, dan denkt iedereen: o ja, daar waren we gisteren boos over. En dan blijft Wilders gewoon leven. En dan kan Fitna bij al die andere anti-islamfilmpjes op YouTube. Benieuwd of hij Fuck islam and fuck all religions van de troon kan stoten.