Gestikt in eigen braaksel

Ik wilde beginnen met: alweer een BV die niet meer met Dag Allemaal praat. Maar dat zou onrespectvol zijn tegenover al wie rouwt om Frank Vandenbroucke. Laat ons dus het respectvolle ding doen: een kwart minuutje stilte, en dan de schuld geven aan de Senegalese hoer die met hem zijn laatste nacht doorbracht.

'Hij trapte in val van hoertje', zo opent Het Laatste Nieuws het vuur, waarmee ze van de wielrenner, ook 'oppergod' genoemd, een willoos slachtoffer van de boze sekse maakt. Ook Gazet van Antwerpen zoekt de doodsoorzaak in die richting: 'Veel heeft te maken met het gezelschap waarin Frank Vandenbroucke de laatste uren van zijn leven vertoefde', laten ze een robuuste Belg in zwembroek aan het woord, blijkbaar degene die VDB overtuigd had naar Senegal op reis te gaan, maar hem daar niet gezien heeft. De man 'kent de kwalijke reputatie van afwerkhotelletjes in Saly' en zegt: 'Het zijn plekken waar je als toerist echt moet wegblijven… Ik heb al verhalen gehoord van mensen die gedrogeerd werden nadat er iets in hun glas was gegooid… Ik weiger dan ook het denkspoor van zelfmoord te geloven.' Ik ga ook eens iets weigeren te geloven, kom ik misschien in de krant.

Maar het verst ging Het Nieuwsblad. Zo ver, dat mijn mond ervan openviel en ik uitriep: 'Helmut, godhere! Ze hebben een Dag Allemaalke gedaan!' Waarmee Helmut en ik bedoelen: een VVK gepubliceerd, een Volkomen Verzonnen Kop die kopers moet misleiden, waarna die binnenin een artikel kunnen lezen dat een totaal ander verhaal vertelt. De VVK luidde: 'Prostituee liet VDB stikken in eigen braaksel.' Op de voorpagina. Aha, denk je dan, is VDB gestikt? Is dat de doodsoorzaak die blijkt uit de autopsie? En in zijn eigen braaksel dan nog. Terwijl dat hoertje er onverschillig naast zat? Tsss. Het moet wel, want de kop van de reportage binnenin luidt: 'Prostituee deed niets om Frank te redden.'

En dan: niets meer. Een lang verslag ter plaatse, gelardeerd met 'hoogstwaarschijnlijk' en 'vermoedelijk', waarin staat dat het meisje is opgepakt 'tot het duidelijk is welke rol ze heeft gespeeld in de dood van Frank Vandenbroucke.' Hoezo, het ìs toch al duidelijk? Ze liet hem godverdomme stikken in zijn eigen braaksel! Maar dat wordt nergens meer geschreven. Het enige wat er over kots te lezen staat, is dat het meisje aan de receptie van het hotel een dweil is gaan halen, omdat VDB overgegeven had – daar kan hij dus alvast niet in gestikt zijn. En verder: 'Het blijft wachten op nieuws over de precieze doodsoorzaak.' Tja, wat doe je als je daar in Senegal zit te wachten, en je lezers willen hun nieuws nu al?

(Een dag later schrijft diezelfde krant, ergens midden in het artikel: 'Het Senegalese gerecht gaat er ondertussen niet van uit dat de jonge prostituee schuld heeft aan diens dood.' Moeten we dat nu lezen als een rechtzetting?)

Op de duur wordt een mens het moe om te blijven roepen: 'We – weten – nog – niks.' Nada, niente, boule de Berlin. Hoe moeilijk is het om dat te accepteren? Wanneer gaan we nu eens ophouden met geld te spenderen aan vliegtuigtickets om reporters in Senegal veronderstellingen te laten rapen die ze thuis ook hadden kunnen verzinnen, zuigend op hun dikke teen? Een mens wordt het moe om te blijven roepen dat media op deze manier hun eigen geloofwaardigheid fataal ondermijnen. En dat Helmut Lotti gelijk heeft om Dag Allemaal te boycotten, niet alleen omwille van Dag Allemaal zelf, maar omdat alle media communicerende vaten zijn: als er één succes boekt met de Volkomen Verzonnen Kop, dan gaan de anderen onvermijdelijk mee. Wat houdt ons dan nog tegen om morgen De Standaard te openen met: 'Van Rompuy stelt begroting voor in blote piet'? 'Fortiscommissie één dikke orgie!' 'Patrick Janssens liet Bart De Wever stikken in zijn eigen braaksel.' Binnenin zullen we dan wel lezen dat De Wever gewoon nog leeft.

Dit soort berichtgeving is niet onschuldig. Het is geen folklore, iets dat je, och ja, moet accepteren van de populaire pers. Hier wordt een reëel bestaande jonge vrouw beschuldigd van moord, of op zijn minst van schuldig verzuim. Die vrouw wordt bovendien in al die kranten bij haar volledige naam genoemd, er wordt omschreven in welke wijk ze woont en hoe haar huis eruitziet. Men vertelt zelfs waar haar familie woont. Moet je nu echt geïndoctrineerd zijn door de boze Jelle Van Riet, of is het toch simpel boerenverstand, als je vaststelt dat dit niet kan?