Grand Prix Leterme

Die Bart Somers denkt zeker dat hij met alles wegkomt? Je ziét het hem denken: een forse vergelijking op zijn tijd, dat scoort. Maar daar zal ik eens een stokje voor steken. Ik mag dan wat gemonkeld hebben over de manier waarop Yves Leterme de RTBF vergeleek met een Afrikaanse zender (veel getater, slechte ontvangst, en ‘muziek' waar ze in Ieper een andere naam voor hebben), dat betekent niet dat de-man-die-woord-hield nu alles over zich heen moet laten gaan. Daarom, klaar en duidelijk: het is onaanvaardbaar dat er kringen bestaan in de omgeving van de VLD, waar Leterme vergeleken wordt met Michael Schumacher.

Schumacher! Ofwel kent Somers zijn geschiedenis niet en dan is hij dom, ofwel kent hij ze wél en dan is dit een zware uitschuiver. Wie was het die in 1994 inreed op Damon Hill, en hem zo de titel ontfutselde? Wie deed in 1997 hetzelfde met Jacques Villeneuve? Wie parkeerde zijn wagen in 2006 op het circuit, waardoor hij Fernando Alonso de weg blokkeerde? Aha! En met zo'n gemene valsspeler vergelijkt Bart Somers de meest beginselvaste Vlaming sinds Pieter De Coninck, het stijfste been van de Wetstraat, de man-in-pole-position die keer op keer door zijn eigen onderhandelingspartners in de flank gereden werd. Als er hier al iemand voor Schumacher moet uitgekreten worden, dan is het Milquet. Als zij de naam kan uitspreken, tenminste.

Trouwens. Er moet toch énige grond zijn, voor een vergelijking opgaat. Mille Collines, daar kon ik inkomen. De RTBF wordt gezien als een propagandazender voor Milquet. Milquet – Milco – Milcollines. Voilà. Een spitse, creatieve taalvondst, zoals we die gewend zijn van de tweevoudige ex-formateur. Of deze. Gisteren stuurt een lezer mij: "Het is typisch voor varkens dat ze in hun eigen stal schijten." Ook dat is goeie beeldspraak. Een kritisch opiniestuk schrijven is hetzelfde als ‘schijten'. Mijn eigen stal is Vlaanderen, Vlaanderen is Leterme, dus: wie een kritisch opiniestuk schrijft over Leterme, die schijt in eigen stal, en is dus een varken. Bedankt lezer.

Leterme met Schumacher vergelijken, daarentegen, mist elke grond. Schumacher is zevenvoudig wereldkampioen Formule 1! Geef die man een startschot, en een minuut later staat hij aan de finish! Nu kun je veel zeggen over Leterme, maar niét dat hij binnen de minuut aan de finish staat. Om die vergelijking van Somers te laten kloppen, moet je je al een circuit voorstellen waar de bolides zes maanden geen millimeter veroeren. Het startschot gaat, Schumacher tracht te starten, Häkkinen pikt zijn sleutels, Schumacher eist ze terug, Häkkinen eist dat Schumacher eerst nog een keer het circuit met hem overloopt, gewoon om zeker te zijn, Villeneuve steekt Häkkinens banden plat, Coulthart stelt voor om te carpoolen, Senna keert terug uit de doden om te bemiddelen over die sleutels, Schumacher eist dat Senna eerst toegeeft dat hij dood is en dus geen ambitie heeft om terug te keren naar het circuit, Prost stelt voor om niet meer over de sleutels te praten maar over het contactslot, Häkkinen is akkoord maar wil genoegdoening voor zijn platgestoken banden, Senna is bereid om toe te geven dat hij ‘overleden' is maar tegen ‘dood' heeft hij bezwaar, Jacky Ickx stelt voor om de beginstreep achter hen te kalken zodat het lijkt alsof ze al enkele meters opgeschoten zijn, Lewis Hamilton begrijpt niet waarom ze dan niet meteen de eindstreep voor hun neus leggen, Senna stelt voor om te zeggen dat hij ‘een botsing met het leven bekocht heeft', er is bijna een akkoord en de sleutels staan op het punt overhandigd te worden als Schumacher door een journalist geciteerd wordt als zeggende dat Senna een ‘lijk in staat van ontbinding is'. Senna roept: ‘En Nikki Lauda heeft geen oren!' Daarop begint iedereen door elkaar te kakelen en krijst Lauda dat ze allemaal zijn rug op kunnen waarop Senna roept dat er in zijn tijd tenminste nog gekoerst werd en Schumacher op het dak van zijn auto kruipt en boven iedereen uit brult: "Ik heb woord gehouden! Ik heb woord gehouden! Niemand van mijn tegenstanders heeft de finish bereikt!"

Dat, Bart Somers, zou de vergelijking rechtvaardigen tussen Yves Leterme en Michael Schumacher.

Maar Somers wilde niets zeggen over de snelheid van Leterme. Hij zocht een beeld voor een man die veel bochten neemt. Een man die eerst rechtse deelakkoorden sluit, om dan zoete broodjes te bakken met de socialisten. Een man die terplaatste trappelt, maar daar wel heel fel heen en weer gaat. Dàt bedoelde Somers. Laten we hem helpen. Niet met een beeld, maar met een lied. Zet u op een rij. Armen in elkaar gehaakt? Hier gaan we. Ofschoon Iiiief zijn woord gaf (klap klap klap klap) aan het Noordzeestrand, kwam na maaaaanden beloftes, zijn boot niet van kaaant. Allemaal!