Lachen met Mimount

DOEN we nog eens een quizje? Dat is lang geleden. Ik geef u een paar domme, rare of gewoon bizarre uitspraken, en u raadt welke politica ze gedaan heeft. Voor wie het graag spannend houdt: niet naar mijn titel kijken!

,,Zestig procent van de moslimvrouwen zit in een vluchthuis.''

,,Twee procent van de moslimmannen wordt mishandeld en 98 procent van de moslimvrouwen wordt mishandeld.''

,,In het christendom is er ook een rolverdeling. De vrouwen zorgen voor de kinderen en de mannen gaan jagen.''

,,De Bijbel is al honderd keer herschreven. Het wordt tijd dat de Koran herschreven wordt door vrouwen."

Die laatste is een weggever. Ze is ermee in de krant geweest. Als u het nog niet weet, dan mag u nu naar de titel kijken. Ja! Het antwoord is: Mimount Bousakla, SP.A-senator en sidekick van Ayaan Hirsi Ali tijdens het Liberales-debat ,,religieuze tradities versus individuele vrijheid'', afgelopen maandag in Antwerpen. De vraag voor de volgende ronde: wat bedoelde Mimount eigenlijk? Aha, de eerste is makkelijk: dat zestig procent van de vrouwen in vluchthuizen moslim is. De laatste uitspraken zijn moeilijker: slechte wiskunde (je hoeft echt niet tot honderd te komen), slechte geschiedenis (jagende mannen eerder in de prehistorie) en slechte bijbelgeschiedenis: de Bijbel is hertaald, in begrijpelijker taal omgezet, maar herschreven, in de zin dat de heilige teksten bijvoorbeeld vrouwvriendelijker gemaakt zijn, is hij niet.

Ik heb lang geaarzeld of ik Bousakla's domme uitspraken zou citeren. Uiteindelijk is haar politieke strijd, tegen de extreme uitwassen van het machismo, toch veel belangrijker dan een paar gaffels? (Een paar? Ik heb alleen diegene geciteerd die ik begrepen heb. Haar andere zinnen gingen alle richtingen op.) Anderzijds: Bousakla is senator. Voor de SP.A, een partij die van de emancipatie van allochtonen, mannen en vrouwen, een van haar centrale strijdpunten maakt. Zij is een van de belangrijkste allochtone politici van die partij. Het debat ging ook echt over haar thema: haar website bulkt van de ontvoerde, mishandelde en onderdrukte moslimvrouwen. En het was niet zomaar een achterkamergesprek: de zaal zat vol nationale politici, Hirsi Ali was er helemaal voor naar België gekomen… En dan is het beste wat Bousakla kan bedenken dat de Koran herschreven moet worden door vrouwen? Is dat een ernstig voorstel van een belangrijk politica? Of was het een wanhopige poging om na alle gaffels, waar ze al ruim mee uitgelachen was, toch nog een beetje te scoren, al was het met kleuterfeminisme?

Ter ontlasting van Bousakla: ze was niet de enige die teleurstelde. Rechts van de vrouwen zaten twee imams, die de islam mochten verdedigen. Zij gingen voor de totale ontkenning: de islam is een vrouwvriendelijke religie, homo's en ongelovigen zijn top, de islam heeft geen problemen met de vrijheid van meningsuiting. En als er dan toch eens een enkeling is – een minderheid! opgeklopt door de media! – die onbeleefde dingen zegt tegen een sexy meisje, dan is dat onislamitisch en veroordelen ze dat met klem. Maar ja, wat kunnen zij eraan doen? Bovendien moeten we een onderscheid maken tussen geloof en cultuur: het is de cultuur die vrouwonvriendelijk is, niet het geloof. (Dat kan best, maar maakt het iets uit?)

Dat gebeurt nu altijd in dit soort debatten: tegenover vrouwen die de allerergste misbruiken aanklagen, zetten ze mannen die zeggen dat er niets aan de hand is. Geloofwaardigheid: nul, oplossingen: nul. Kunnen ze niet verwijzen naar de islamitische feministische bewegingen, die emancipatie en islam met elkaar proberen te verzoenen? Dan zouden ze die vrouwen tenminste steunen, zonder daarom de lijn te moeten volgen dat er iets mis zou zijn met hun geloof.

Bij Hirsi Ali, ten slotte, heb ik altijd een dubbel gevoel. Een vrouw die haar leven riskeert voor haar overtuiging, daar moet je bewondering voor hebben. Haar komt ook de enorme verdienste toe dat ze de emancipatie van allochtone vrouwen op de politieke agenda heeft gezet. (Helaas wordt het debat uitsluitend in haar termen gevoerd.) Maar ze voert dit soort debatten nu al zo lang: waarom blijft ze contraproductieve, zinloze controverses zoeken? Ook maandag weer begon ze, bijvoorbeeld, haar bekende verhaal te vertellen over de Profeet, die getrouwd was met een negenjarig meisje. Ze heeft dat al zo vaak verteld, ze weet toch wat het resultaat is? De tegenpartij wordt boos, er ontstaat een theologisch-historisch twistgesprek over de kwaliteiten van de Profeet als echtgenoot en minnaar, een twist die geen enkele relevantie heeft en alleen leidt tot ergernis en onbegrip. Zijn er veel moslims in Nederland of België die, in navolging van de Profeet, trouwen met negenjarige meisjes? Nee? Laat dat dan toch rusten!

Dit is zo'n belangrijk debat, en elke keer wordt het verknoeid. Het is om ziek van te worden.