Mijne maat is voor de jihad

Wat een dief zeg, die Filip Dewinter. En sloom is hij ook. Welgeteld acht maanden heeft hij nodig gehad om een vondst van Bart De Wever te stelen. Op 25 september van vorig jaar schreef die in zijn column in De Morgen: 'Veel Vlamingen tonen hun afkeer van Vlaams racisme met de affiche Zonder Haat Straat. Zou het niet fantastisch zijn om bij allochtone medeburgers spontaan de affiche Zonder Jihad Straat te zien verschijnen?' Fantastisch, inderdaad. Zo fantastisch, dat Vlaams Belang volgende woensdag uitpakt met een straatnaambordjescampagne, genaamd: Zonder Jihad Straat.

Was ik de N-VA, ik ging Zonder Plagiaat Straat op de gevel van de Amerikalei kalken. Ten tijde van de bokshandschoenen en de bezems wachtte Vlaams Belang tenminste nog zestig jaar, voor het campagne-ideeën van andere partijen jatte. Niet meer: de volgende VB-campagne wordt 'Laat Vlaanderen niet verst(r)ikken', met Gerolf Annemans die onnozel naar een waarschuwingsbord met een strikje wijst. De daaropvolgende: met een camion vol vals geld naar de Walen. En de laatste: Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke, verkleed als een Congolese en een Marokkaanse vrouw, onder een spandoek met Eigen Volk Samen.

Nu moet ik eerlijk zijn, of ik krijg het Anti-Fascistisch Front op mijn nek: de allereersten die een rijmpje gemaakt hebben met Jihad en Straat, is de Nederlandse afdeling van Voorpost. Die plakten in Nederland al maanden voor Hans Van Themsche gevels vol met 'Geen Jihad in onze Straat', wat klinkt als een blijspel van Ruud De Ridder: mijne maat is voor de Jihad, onze Jihad geraakt niet van 't straat, de Jihad zit op zwart zaad. (Ik ben benieuwd, overigens, hoe Dewinters affiches er zullen uitzien: als Jihad in een soort agressief hoekig oosters lettertype komt te staan, als hoorde het bij een heavy metalband, dan lijken ze verdacht veel op die van Voorpost.) Nu zou je kunnen zeggen dat er een rechtstreekse lijn loopt van Voorpost naar Dewinter, en dat die laatste dus helemaal niets plagieert, maar dan ga je toch voorbij aan de context: Zonder Jihad Straat is een duidelijke parodie op Zonder Haat Straat, en de eerste die er publiek mee uitpakte, was De Wever.

(Overigens, mij allemaal niet gelaten, die bordjes. Ik ben tegen haat en tegen jihad, om nog te zwijgen over het Kwaad en de comeback van Peter Van Laet. Er is nog veel plaats op mijn raam, daar kunnen nog wel wat plakkaten bij. Zonder Keppel Greppel? Zonder Burka Koerke? Zonder Pruik Beluik? Ik woon in een woonerf; laat ons het Erf Zonder Tandbederf zijn. Ook dat is een bekende oorzaak van verzuring.)

Nu kan ik niet inschatten hoe vervelend dit is voor de N-VA, zeker nu ze zo sterk de nadruk willen leggen op het verschil met Vlaams Belang. Als ik hen was, ik zou niet wanhopen. In de gelijkenis ziet men het verschil, en die is in dit geval groot. Zeker als je naar de context gaat kijken. Bij De Wever ging het erom dat hij hoopt dat 'allochtone medeburgers', moslims neem ik dan aan, een dergelijk bordje voor hun raam zouden hangen, om zo zelf aan te tonen dat ze protesteren tegen gewelddadige interpretaties van de islam. In principe kunnen Zonder Haat Straat en Zonder Jihad Straat dus naast elkaar, als signaal dat de gematigden in de meerderheid zijn en het geweld beu worden. (Jammer overigens dat dat niet gebeurd is; daarvoor zitten moslims nog te zeer in de knoei met hun radicale en gewelddadige geloofsbroeders.) Dewinters bordjes daarentegen komen aan het raam bij zijn militanten, die daarmee uitdrukken dat elke moslim een Jihadist is. Dewinter vraagt dan ook geen bezinning, geen signaal of mentaliteitswijziging, maar heeft meteen weer tien punten klaar voor de regering en de politie om de islamisering te stoppen. Duidelijk verschil, nee?

Ook daarom komt die 'Eigen Volk Samen' op een goed moment. Bij elke andere partij zou ik het knullig en ouderwets vinden: wij hebben ook twee gekleurde meisjes, poe-poe. Maar bij een partij als N-VA vind ik het moedig. Het siert hen ook dat ze pissig worden, als Open VLD hen in de hoek steekt van 'revolutionaire goedendag-zwaaiers die mensen tegen elkaar opzetten'. Ook ik merk dat veel van mijn linkse vrienden die denkfout maken, de partij zelfs 'gevaarlijk' noemen, omdat elk nationalisme in hun ogen leidt tot racisme. Terwijl het net belangrijk is dat nationalisten het racisme afwijzen.

Het is dat Zonder Racisme Nationalisme niet bekt, en al zeker niet op een straatnaambord past. Maar Vlaamse Staat, Zonder Haat – misschien kan dat? En dat ik Vlaams Belang binnen acht maanden niét met die slogan zie uitpakken!