Oorlog, bloed en Holocaust

Nu we dan toch met z'n allen besloten hebben dat het oké is om e-mails als openbare documenten te behandelen, kan ik ook niet onderdoen. Bovendien heb ik er een goeie rechtvaardiging voor: de mails waarover ik het zal hebben, worden dagelijks naar een stuk of zestig, soms tachtig prominenten gestuurd, onder wie Etienne Vermeersch, Dirk Verhofstadt, Benno Barnard, Geert Van Istendael, Jan Leyers, Michael Freilich, Johan Braekman, Frans Boenders en Jean-Pierre Rondas. Echt privé kun je dat niet meer noemen. ‘t Is meer een tapijtbombardement van propaganda.

"Turkije haat Europa maar wil het wel plunderen", dondert een van die mails. Een andere: "Moslimgeestelijke wil doodstraf voor faken van maagdelijkheid." "Ayatollah Khomeini stond het verkrachten van baby's toe!" "Stront met gif in de kop!" – da's een beoordeling van een journaliste van De Volkskrant – en een laatste voorbeeldje: "Geen vrijheid voor het Kwaad!"

Het Kwaad, dat hebt u inmiddels begrepen, is de islam. De stortvloed van mails die elke dag in mijn mailbox en die van tientallen anderen terechtkomen, wordt verstuurd door Wim Van Rooy, de man achter de recente bekering van Benno Barnard en Geert Van Istendael tot het anti-islamitische verzet. Het zijn er makkelijk drie, vier, vijf per dag. Nieuwsberichten uit de hele wereld – zes christenen verbrand in Punjab, vrouw vermoord in Maleisië, vrouw in Londen verminkt met bijtend zuur… -, columns van Nederlandse bloggers, sympathiserende commentaren bij Geert Wilders en af en toe een anekdote uit de oude doos: hoe de Profeet ooit een man aanporde om een zogende vrouw met zijn zwaard te doorboren.

"Er is geen aanwijsbare inherente goedheid of intelligentie in dat geloof", zo leer ik. "De islam is een gruwelijke lijdensmachine." Een andere mail: "Er staat een uiterst agressieve vijand in ons midden. Daar kunnen we nog een paar jaar omheen draaien. Daarna zet hij ons vast in de ketenen die wij zelf hebben aangereikt." Mensen die oplossingen verwachten van een beter onderwijs, krijgen dit te horen: "Goed onderwijs is natuurlijk een mooi idee. Maar betrekkelijk machteloos. De kinderen van ‘de stam' slopen sowieso iedere school, normaal onderwijs is allang onmogelijk gemaakt." En de bekende Arabist Hans Jansen vertelt me over zijn wensdroom: een regering Wilders-Eurlings (CDA). "Overlast, overtreding en misdaad door houders van dubbele paspoorten zal worden beloond met enkele reizen richting land van herkomst. Wie daardoor herinnerd wordt aan de deportaties zoals die in de Tweede Wereldoorlog plaats vonden, is niet goed snik: de Joden komen immers niet uit Auschwitz, maar de Turken wel uit Turkije." Waarna het commentaar in de mail luidt: "Soms ontroert Hans Jansen me zo erg dat ik zachtjes om hem moet huilen."

Voor de duidelijkheid: dit zijn niet Van Rooys eigen woorden. Het zijn teksten van anderen, die hij zo treffend vindt dat hij er elke dag vier, vijf, zes van naar zijn kennissen stuurt. Met de bedoeling om de ‘collaborateurs' en de ‘Gutmenschen' onder hen – mensen zoals ik, vermoed ik dan, die te laf en te hedonistisch zijn om te zien dat de nazi's voor de deur staan – de ogen te openen. Dat er "een bloedbad" staat aan te komen, zo wordt me voorgehouden. "Een burgeroorlog" zelfs, ja, een "tweede Holocaust, een nucleaire deze keer". Mensen zoals ik, zo lees ik, "zullen misschien, maar dat is niet zeker, wakker worden als hun eigen kinderen voor hun ogen afgeslacht worden." Het klinkt alsof de schrijver erop hoopt.

Het zal me wel hoongelach opleveren, maar ik beschouw mezelf niet als een naïef mens. Ik lees de boeken die ons waarschuwen voor de islam, en ik zie ook wel in mijn persoonlijke contacten dat er in delen van die gemeenschappen een radicalisering aan de gang is. Wat mij verontrust, is het obsessieve hiervan: een paar mails per dàg, maanden en maanden en maanden aan een stuk, aan meer dan zestig man. Van wie de meerderheid iets serieus betekent in culturele, liberale of vrijzinnige kringen. Ik weet dat die kringen vallen als een kaartenhuis, maar dat de aanvallen zo persistent zijn?

Bovendien doen ze hun werk als jihadwatchers niet goed. Wat ik wil weten is: welke moslims zijn er bij ons in Vlaanderen bezig met die burgeroorlog voor te bereiden? En met welke Vlaamse moslims is het wél goed pruimen eten? Noem mij namen, geef mij organisaties, als je dan toch zo goed geïnformeerd bent. Koranexegeses zijn leerzaam, persberichten over Pakistan interessant, het is altijd fijn om andere denkers te lezen – maar als de analyse niet toegepast wordt op mijn eigen land, als er geen onderscheid gemaakt wordt tussen personen, wat ben ik er dan mee? ‘t Is wat moeilijk om waakzaam te zijn, als ik niet weet voor wié.