Stuur het onuitstaanbare mens weg!

ALDUS een lezer van Knack over Freya Van den Bossche, op de blog van het blad. Bent u een thesis aan het schrijven over kwaliteitsbladen en hun publiek, dan kunt u uw hartje ophalen deze week. Meer dan 1.250 reacties kwamen er al op Freya's verhandeling, de meerderheid van oud-lieven en oud-medestudenten die vol pret vertellen dat ze altijd een bitch is geweest. En slecht in bed was ze ook. En dat wordt minister.

Ik ben een grote fan van het gezonde volksbevinden zoals uitgedrukt in lezersbrieven (met dank aan de boeddhisten, dat aardappelen planten doe ik zeker), maar blogs, dat is andere koek. ,,De reacties van de lezers zijn verdeeld'', zei Rik Van Cauwelaert over zijn stunt. Verdeeld tussen ranzig, beangstigend en gewoon goor, zal hij bedoelen. In de reeks 'de Knack -lezer laat zich gaan' citeer ik alleen maar uit de oogst van gisteren: ,,Freya, trap het toch af, jong! Houd je bezig met het organiseren van fuifjes met overheidsgeld, dat is zowat het enige wat je kan gewoon omdat je alles door anderen liet doen, terwijl je als een ordinaire … op de achterbank van deze of gene lag te wippen.''

Het ministeriële gewip is een thema dat wel meer Knack -lezers beroert: ,,Sorry, maar Freya is een slet.'' Velen suggereren dat Freya in haar jonge tijd veel liefjes had (goed voor haar). Een hoopvolle lezer wil niets negatiefs over haar kwijt ,,omdat ik 'het' er graag eens 'ne keer zou met willen doen en ge weet nooit, he jong, ge weet nooit…'' (Al schat hij zijn kansen laag in: ,,Ik zal haar natuurlijk best niet verklappen dat ik eigenlijk een Mestkever ben, want dan zal ik er wel zeker kunnen naar fluiten.'') De suggestie leeft dat Frank De Moor voor bewezen diensten in natura betaald is, hoewel niet iedereen kan begrijpen dat hij zich daartoe zou verlagen: ,,Deed Freya niet ooit mee aan een schoonheidswedstrijd voor paarden?'' (Humor en de Knack -lezer, they go together like a horse and carriage .)

Het hoeft niet zo ordinair. Elke zich respecterende abonnee van Knack weet dat de maffia dit land regeert. Een KUL-alumnus legt dan ook meteen de vinger op de wonde: ,,Ze moeten daar (aan de RUG) grote schoonmaak organiseren onder die mensen die er zelfs niet voor terugdeinzen goede en onafhankelijke wetenschappers met de meest weerzinwekkende maffiapraktijken onder druk te zetten.'' (Ik zal het doorgeven aan een vriendin van me daar.) Francis uit Zoutleeuw zit op dezelfde lijn: ,,Dat moet plezant zijn om betaald te worden voor iets wat ge NIET kunt. Allemaal bende maffia's.'' (Is Freya dan betaald voor haar thesis?) Het maffia-spoor maakt verder opgeld in de suggestie dat Frank De Moors dood toch niet zo natuurlijk geweest zou zijn. En deze analyse wensen wij u evenmin te onthouden: ,,Zoontje van sospapa Van Velldhoven minister, Freya schepen minister vice premier en sospapa + 5milj per jaar BIAC, dochter 'van sos 'van sos dochter Leonie de Tiege apr in de opbrengstorganisatie van de eigen mafia en parlementair toevallig vervanger!'' (Die zit.)

Het citaat hierboven bewijst het al: Knack is ook het lijfblad van de kwaliteitslezer met dyslexie. Een vrij extreem geval reageert in alle openheid: ,,Want tegnwoordig zowel op TV of op de foto lacht ze altijd . Het is ondenkbaar dat zij geschreven had als 22 jaar studentin te Gent .Mensen die kranten schrijven die weten wat aan te pakken .Yves Desmet die weet alles van journalistiek en ik geloof hem dan Freya .Wat moet je doen om vicepremeir te worden ? leren zakken te vullen .''

En om af te ronden geven we u er nog één mee van een Freya-fan: ,,Hoezeer ik ook moslimknuffelaars veracht en een hekel heb aan rooie rakkers die onze westerse waarden verraden als de 'dhimmies' die ze zijn, toch heb ik een zin voor rechtvaardigheid en kan ik niet inzien waarom deze thesis niet authentiek is.'' Een ware opsteker.

Rik Van Cauwelaert, schaam je. Je hebt de website van een van de belangrijkste bladen van het land opengesteld voor gore, vulgaire, extreem-rechtse vuilspuiterij. En zeg niet dat dat nu eenmaal eigen is aan fora: op elke andere site worden berichten eerst gecheckt voor ze online geplaatst worden. Haast elke Vlaming met internet is de afgelopen dagen naar die blog gesurft, haast elke Vlaming met internet heeft die degoutante praat kunnen lezen. Op de site van Knack . De Belgische Newsweek . Het schijnt. Was dat de bedoeling van Koen Meulenaere, toen hij die thesis op het web zette? Wie wordt hier beter van? Wie?

Meer nog dan Meulenaeres onbewezen beschuldigingen, meer nog dan die seksistische opmerking over linkse moeders met andere besognes aan hun hoofd maakt deze blog kipkap van het imago van Knack als beschaafd kwaliteitsblad. Er stond maar één reactie van enig niveau op die blog: ,,Raar boekske, de Knack ..