Vla

Mark Demesmaeker is voorstander van vla. Dat laat hij ons weten in een persbericht: "Persoonlijk ben ik voorstander van vla." Het is iets waar ik hem volledig in kan bijtreden: vraag mij waar ik persoonlijk zoal voorstander van ben, en vla is het eerste dat ik noem. Heerlijke Hollandse vla, blanke vla uit een pak, die gulpt en globt in zo'n lang kaarsrecht waterglas; oerdegelijke boerenvla, met banaan of hagelslag, veel fijner, subtieler, ja: beschaafder dan die lillende, drillerige Vlaamse pudding, waar zo'n taaie vel op komt en waar je warme krieken over giet in een stroperige geleisaus met proppen van de slecht geklutste maizena, tot er een geelrode brokkerige prak ontstaat die nog het meeste lijkt op de wekenlang gespaarde fluimen van een longkankerlijer. Nee, dan vla! Soepele, vloeibare vla! Klotsende, romige, vanilleske vla! Uit een pak van Friesche Vlag!

En daar wil de Vlaamse Regering, onder impuls van de N-VA, nu eindelijk een extensie van maken. Een domeinnaam op internet. Punt vla. Een droom komt uit.

Je kunt van mij niet zeggen dat ik de flaminganten permanent loop uit te lachen met hun symbolennijd, maar soms maken ze het ernaar. Blijkbaar doet het zeer, dat de N-VA zelfs op haar eigen webstek een .be achter zich moet dulden. Even zeer als een B-sticker op je auto te moeten kleven, of het zweren van trouw aan de wetten van het Belgische volk. Van 't punt-belgikske, nikske! Voor mensen die zelfs op dat niveau hun punt willen maken, mensen die ook in het balkje van hun browser geen morzel gronds prijsgeven, mensen die spreken van ‘vlastialiteiten', die Hamlet in de ban slaan en bij elke belediging dubbel beledigd zijn, omdat het woord met be begint – voor die mensen, ja, is de verse extensie vast een opluchting.

Vraag is wie ze verder zal gebruiken. Boek.vla? Belgianbabes.vla? Studio100.vla? deredactie.vla? standaard.vla? Man toch, je hoéft zelfs niet naar koeien.vla te grijpen, dit is l'embarras du choix! De standaardvla is blank, dat spreekt. De Studio 100-vla is tien euro duurder, omdat er een plaktattoo in de vorm van Plop bij zit. Maar wie is er de redactievla? Pieter Knapen? Lucas Vanclooster? Of verwijst het tòch naar die beruchte avond met Jos Bouveroux en Willy Declerq in de backstage van de verkiezingsshow van 1991, waar de beelden mysterieus van verdwenen – tien minuten nationale tv! Uit de door wilde honden bewaakte BRT-archieven! – en waarover geen betrokkene ooit iets lost, behalve dan dat ze nooit meer met die traiteur hebben samengewerkt?

De nieuwe domeinnaam moet dienen om ‘de zichtbaarheid van Vlaanderen op het wereldwijde forum' te verhogen, zo vertelt groenevingervla Demesmaeker mij. Zou hij dat zelf geloven? Zijn er veel .be-sites die nu internationaal bezocht worden, en op die manier ‘de zichtbaarheid van België op het wereldwijde forum' verhogen? Een zichtbaarheid die ze kunnen overdragen op Vlaanderen, als de extensie veranderd wordt? Of zijn de weinige Vlaamse sites met internationale renommee, nu al .com? Eerlijk antwoorden!  

Zeg toch waar het om draait: de Vlaamse Regering zal honderdduizend euro uitgeven om een statement te maken voor binnenlands gebruik. De vanzelfsprekendheid van de .be moet worden onderuitgehaald. Iedere Vlaming die een webstek registreert, wordt vanaf nu verplicht om kleur te bekennen. Het gaat er niet meer om of het de site is van een schrijver, een bedrijf of een relatiebureau. Het gaat er niet om of het een gebruiksvriendelijke site is, mooi van layout of een rommeltje. Nee: toont hij zich aan zijn bezoekers als flamingant of belgicistisch? Een neutrale keuze is er niet. Tenzij je kiest voor .tk of .net. Nooit begrepen waar dat voor stond, maar plots lijkt het opvallend aantrekkelijk.

Zelfs mij, die het in wezen niet veel kan schelen of mijn land Vlaanderen heet of België, werkt dit danig op de zenuwen. Er is al zo weinig neutrale ruimte. Er is al zo weinig dat niét communautair geladen is. Laat ons een bloem en een extensie die neutraal is; het internet is van ons allemaal, moeten die separo's ook daar weer ruzie komen stoken? Moet ik me echt verantwoorden voor de .be in mijn webadres? Gooi dan ineens ook de www overboord – de w is van de Walen! – en maak er vlvlvl van. Als je dat lang genoeg na elkaar uitspreekt, ga je er vanzelf van zeveren.

Het minste wat de nva.vla kan doen, is een extensie kopen voor de niet-communautair geobsedeerden. Een nieuwe neutrale extensie, die verloren ging toen .be gepolitiseerd werd. .neut, bijvoorbeeld, ik zeg maar wat. www.de-n-va.neut, het is geen slecht idee. www.markdemesmaeker.neutnogveelerger, het bekt als Colgate.

Laat ons daar een onlinepetitie over houden: www.meer-neut-op-het-net.bla. Een pak Friesche Vlag voor elke tiende bezoeker!