Al mijn hele bewuste leven is migratie hét thema dat ons politieke debat beheerst. Ook ik heb me jaren in de discussies gemengd. Tot ik op een moment besefte dat ik veel eenvoudige vragen – over hoe het zo gekomen was – niet beantwoorden kon. Daarom ben ik gaan graven in de archieven.’   De dertig gloriejaren na de Tweede Wereldoorlog, die manische periode van wederopbouw en economische boom, zijn bepalend geweest voor het België van vandaag. Het hele land ging op de schop. Nieuwe jobs, gewoontes en ideeën vervingen de oude. Aan het einde van die triomfantelijke decennia waren de Belgen rijker, vrijer en beter opgeleid dan ooit tevoren. Dit was ook de tijd van de gastarbeid. Honderdduizenden mensen, afkomstig uit de gordel van landen rond de Middellandse Zee, trokken naar ons land om het nieuwe België mee gestalte te geven. De impact die ze daarmee gehad hebben op economisch, demografisch, cultureel en politiek gebied, is immens. In dit…

Tien jaar lang was Tom Naegels veelgelezen en veelgeprezen als columnist bij De Standaard. In deze uitgebreide bundeling blikt hij terug. Alles of Niets bundelt meer dan honderd van Naegels’ stukken. Of het nu over Dyab Abou Jahjah gaat of over Bart De Wever, over Hans Van Themsche of Ronald Janssen, Naegels biedt zowel een tijdsdocument als een portret van het Vlaanderen van vandaag: een deelstaat op de dool, met inwoners die om de haverklap achterdochtig en bits tegenover elkaar staan, klaar om hun samenleving mislukt te verklaren.   Lees de recensie hier.   Lees het dubbelinterview met Rik Van Cauwelaert hier.

Een opzwepend caleidoscopisch verhaal over multicultureel België met stand-upcomedy allures. – Goedele Een pakkend verhaal, waarbij de plot al snel ondergeschikt wordt aan de boeiende personages – Het Laatste Nieuws Een geestig verhaal over een nuchtere asielzoekster, haar blanke lief en zijn manisch-depressieve pa. Het beste bewijs dat een boek over asielzoekers níet bol hoeft te staan van kommer en kwel. – De Standaard. Arno heeft Judith bedrogen. Met een Masaï. Op een male bonding trip met zijn zieke vader in Marseille, tijdens een dronken avond op een trouwfeest in een shoarmatent. Maar wie nu hoopt dat Judith Arno laat vallen, die hoopt maar wat anders. Arno is geen slechte man. Herhaal: Judiths man is een goede man. Er is gewoon veel voorgevallen, voorafgaandelijk, waardoor er achteraf gebeurd is wat er gebeurd is wat niemand goedkeurt, maar het doet niets af aan het feit dat Arno altijd eencrème van een kerel is geweest. En Judith is nog altijd van plan om met hem…

Los is een indringende roman waarin de tegenstrijdigheden van het moderne leven tegen het licht worden gehouden. Tom Naegels heeft een hoogstpersoonlijk boek geschreven over weerbarstige liefde en broze overtuigingen. De grootvader van Tom Naegels pleegt langzaam zelfmoord in het ziekenhuis. De dokters laten hem begaan. Tegelijkertijd heeft Tom een relatie met een Pakistaanse vrouw, en verslaat hij als journalist rellen in Borgerhout. De drie gebeurtenissen doen hem beseffen dat hij zich verbonden heeft gevoeld met mensen met wie hij niets gemeen heeft en aan wie hij niets te vertellen heeft. Hij merkt dat hij steeds minder van zijn stadsgenoten begrijpt. Kijkend naar zijn bittere, racistische, tierende grootvader, ooit een warme socialist, ziet hij dat hij dezelfde kiemen in zich draagt. Los won de Gerard Walschap Literatuurprijs in 2006, en was genomineerd voor de Libris literatuurprijs. Op dit moment wordt de roman verfilmd door Jan Verheyen. ‘Los, de film’ zal te zien zijn in 2008. Meulenhoff/Manteau, 2005 Recensie in De…

Walvis is het lichtvoetig portret van hedendaagse uitvreters. Dana en Merel, twee meisjes van zestien, vormen samen het kunstenaarsduo Daantje, de Merelkampioen. Ze hebben één show, die bestaat uit één gedicht, in morse. Aan de rand van de stad hebben ze een oude villa gekraakt waar ze woeste plannen smeden. Tot Frederik Brocatus, hoofdredacteur van een schimmige faxkrant, hen begint lastig te vallen. Dana en Merel kidnappen hem, bij wijze van artistiek experiment. Maar Brocatus laat zich niet afschrikken. Hij maakt Daantje, de Merelkampioen populairder dan ze ooit geweest zijn. Nijgh & Van Ditmar 2002 Recensie in De Morgen Interview over Walvis in Het Laatste Nieuws Interview over Walvis in Gazet van Antwerpen

Wat je altijd moet doen is alles goed onthouden. Voor je het weet is het weg. En als jij het dan hebt onthouden, en alle anderen zijn het vergeten, dan maakt dat jou heel bijzonder. Mijn oma weet bijvoorbeeld nog dat er vroeger geen mensen waren. Zelf is ze pas mens geworden toen ze al twaalf was. Zolang ik me kan herinneren zijn er altijd mensen geweest, en zolang papa en mama het zich kunnen herinneren ook. Maar oma, die kan vertellen over de tijd toen alle auto’s stil stonden en alle winkels leeg waren. Er waren geen mensen om in die auto’s te rijden, of om iets te kopen in de winkels. Pia’s oma heeft een heel bijzondere gave: ze kan zich nog alles van vroeger herinneren. Zelda, vedette van de televisieshow Vergeet-Je-Nietje, kan niet verdragen dat iemand zich meer herinnert dan zij. Ze daagt Pia’s oma uit voor een duel op televisie. Maar dan geraakt Pia zelf vergeten……

Op zaterdag 17 met 1997, de dag waarop Kinshasa in handen valt van Laurent-Désiré Kabila, verliest meubelmaker Rachid Constandt zijn grootvader Henri. Rachids huisgenoot Jonathan en Tessa, Rachids vriendin, zijn spoorloos. Bij zijn onderzoek naar deze verdwijningen maakt Rachid gebruik van het immense archief dat zijn grootvader bijeengesprokkeld heeft. Ondertussen kruist de illegale waarzegger Meester Kader zijn pad. Manteau 1999. Recensie in De Morgen Recensie in De Standaard Recensie in Het Nieuwsblad Recensie in Knack Interview in De Morgen 

Er zijn mensen die de wereld onvoorwaardelijk willen beheersen. Anderen verdwijnen dan weer liever geruisloos in de eindeloze ruimte van het heelal. Zo is er Jessica. Zij haat zichzelf en weet dat ze de perfectie pas met haar dood zal hebben bereikt. Ze wil zichzelf achterlaten tot ze een stip is, een puntje liefde in een lege bel. Laurent daarentegen koestert dromen die hem een groots bestaan voorspellen als heerser over de wereld. En er zijn ook Saskia en Kim die, in een Amsterdams kraakpand aanbeland, bij een inval van de politie de kraan opendraaien, wat voor een fenomenale uitbarsting van energie zorgt en een immense leegte tot gevolg heeft. Maar hoe dan ook, overal sluimert het schemerwitte niets, waarin het zalig vluchten is. Manteau 1997